пятница, 19 мая 2017 г.

ХТО З УКРАЇНЦІВ ВИГРАЄ ВІД ПЕНСІЙНОЇ РЕФОРМИ


Пенсійна реформа, презентована днями Кабміном, принесе українцям не тільки «пряники», але і гіркі «пігулки» у вигляді підвищення мінімального стажу, що дає право на пенсію, та скасування пенсій за вислугою років. «Сегодня» з’ясувала, хто виграє від нововведень і що думають з цього приводу самі пенсіонери . Нагадаємо, за словами прем’єра Володимира Гройсмана, в результаті реформи виплати зростуть у 11,9 млн пенсіонерів (всього їх 12 млн), при цьому 5,6 млн чоловік додадуть майже по 1000 грн.


Осучаснення пенсій. Це найголовніше рішення для пенсіонерів. В результаті багато хто сподівається, що їх пенсії зростуть. Сенс осучаснення в тому, що при розрахунку пенсій, призначених до 2008 році, використовували середній показник зарплати 1197 грн, а з 1 жовтня 2017 го обіцяють застосувати втричі більший — 3764 грн, так як заробітки за 8 років набагато зросли, а пенсії немає.

«У мене пенсія майже 3500 грн, отримую її з 2006 року, трудовий стаж більше 50 років, тому сподіваюся на солідну надбавку. За моїми підрахунками виходить близько 1000 грн», — говорить доцент НТУУ КПІ Василь Легков. А ось ті, у кого пенсія мінімальна, можуть сподіватися на надбавку тільки при дуже великому трудовому стажі — 40 років і більше. За словами пенсійного експерта Віталія Мельничука, багатьом пенсіонерам зараз доплачують до мінімуму за рахунок держави.

«Припустимо, у людини при стажі 30 років і невеликої зарплатні розрахункова пенсія 800 грн. Але все одно він отримує мінпенсії 1312 грн. Після перерахунку його пенсія збільшиться, умовно кажучи, на 300 грн, або до 1100 грн. Але він, як і раніше , отримає ті ж 1312 грн, просто держава доплатить менше, а Пенсфонд виплатить більше. Тому реально від осучаснення виграють ті, у кого, пенсії від 1500 грн і вище «, — роз’яснив Мельничук.

Соцстандартів. Кабмін обіцяє з 1 жовтня скасувати недоплату 15% від їх пенсії працюючим пенсіонерам, введену в 2014 році. «Фактично це аналог податку на доходи трудящих, але є різниця — зі страхових внесків, за рахунок яких виплачуються пенсія, всі податки вже були взяті раніше, тому держава обкладає працюючих пенсіонерів двічі. Скасування можна вітати, як і на 2 місяці раніше терміну підвищення мінпенсії з 1312 до 1373 грн «, — говорить економіст Олександр Охріменко.

СКАСУВАННЯ ПІЛЬГ. У менш виграшному становищі опинилися пільговики передпенсійного віку, які мають право на дострокову пенсію за вислугою років. Найчисленніша категорія серед них — вчителі та лікарі, які можуть вийти на пенсію до досягнення 60 років при необхідному стажі роботи за фахом (зараз 26,5 років). З 1 січня 2018 го їх хочуть позбавити такої можливості.

Так 54-річна медсестра Людмила Димша розповіла нам, що збирає документи на пільгову пенсію, поки її не скасували: «Не бачу сенсу ще 6 років працювати, все одно пенсія виявиться набагато більше. Її не вистачить на життя, але роботу, нехай не по спеціальності, я знайду». А ось 50-річна викладач фізики однієї з київських шкіл Людмила Петрів оформляти пенсію за вислугою років і не збиралася, хоча має стаж 29 років. «Не секрет, що через малу зарплату багато вчителів підробляють приватними уроками. А головна клієнтура — учні своєї школи. Якщо я звільнюся, втрачу додатковий заробіток», — сказала нам Петрів.

Покупні СТАЖ. Кабмін хоче збільшити з 15 до 25 років мінімальний стаж, що дає право на отримання пенсії, але дозволити докупити від 1 місяця до 5 років стажу тим, кому його не вистачає, сплативши в Пенсфонд по 704 грн за кожен місяць. «Це вихід для мене. Якщо приймуть таку норму, почну відкладати гроші на доплату, — каже будівельник Микола. — Я з кінця 1990-х працюю» в тіні «, роблю ремонти, тому навіть мінімальна пенсія мені не» світить «. Оформлятися офіційно не хочу, тому що зароблю набагато менше, ніж зараз «.

«Купити» стаж: можна, але мало

За словами Мельничука, ідея про «покупку» стажу за внески в Пенсфонд — логічна. «Підставою для нарахування страхстаж є єдиний соцвнесок. Не має значення, як людина його сплатив — помісячно чи одноразово, — каже Мельничук. — Звичайно, дозволити» купити «15, 20, а то і 25 років стажу для мінпенсії буде нечесно по відношенню до тим, хто все життя працював, тому пропозиція Кабміну оптимально. МВФ наполягає всього на два роки, але переговори тривають «.

А експерт з пенсреформе Маріанна Онуфрик вважає, що 15 років стажу, що дає право на пенсію, недостатньо: «Підвищення норми детенізірует ринок. Люди на пенсії живуть в середньому 18 років, тому ті, у кого немає можливості сплатити ЄСВ за 2-3 роки, можуть стаж заробити «.

Previous Post
Next Post