среда, 11 октября 2017 г.

Корупційний скандал в Міноборони: депутати оприлюднили особливості діяльності "Трейд комодіті"

Найімовірніше за схемами розкрадання 149 мільйонів гривень під час закупівель у Міністерстві оборони стоїть компанія "Трейд комодіті", до якої безпосередній стосунок має Андрій Адамовський, що є партнером близького друга президента Ігоря Кононенко – Олександра Грановського.

11 жовтня детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП здійснили низку обшуків, в результаті яких вдалося викрити корупційну схему щодо розтрати 149 мільйонів гривень під час закупівель у Міністерстві оборони.

За підозрою у причетності до злочину затримали двох осіб: заступника міністра оборони України та директора департаменту державних закупівель та постачання матеріальних ресурсів міністерства. Згодом зясувалося, що мова йде про Ігоря Павловського та Володимира Гулевича.

Як підкреслив нардеп Мустафа Найєм, скоріш за все, справа стосується компанії "Трейд Комодіті", яка є задіяною у поставках палива для Міністерства оборони та є дотичною до найближчих партнерів українського президента.

"Затримання керівників Міноброни – це виклик особисто Петру Порошенко. За компанією "Трейд-Комодіті", яка підозрюється в причетності до корупційної схеми, стоїть Андрій Адамовський, який є партнером близького друга президента Ігоря Кононенко – Олександра Грановського", - зауважив він.

Водночас народний обранець Сергій Лещенко переконує, що Адамовський є не просто бізнес-партнером нардепа Олександра Грановського, а вони мають спільний офіс.

"Нардеп тільки може заперечувати свою причетність до цієї фірми, бо справи, якими займається компанія, є надзвичайно корупціогенними. Якщо він визнає цей факт, то має фігурувати у кримінальному розслідуванні", – пояснює політик.

За словами Найєма, суть схеми полягала в тому, що на тендері на поставку палива для техніки спеціального призначення виграла компанія "Трейд Комодіті", яка запропонувала найбільш економічно вигідну ціну.

"А вже після тендеру замовник і постачальник уклали низку додаткових угод, якими внесли зміни в початкові договори та збільшили ціну закупівель на 16% від початкової ціни", – додав він.
Щодо особливостей діяльності компанії "Трейд Комодіті" в Україні, то Лещенко стверджує, що перша гучна надзвичайна корупціогенна ситуація, про яку відомо, відбулася в 2016 році.

"Держрезерв і "Трейд Комодіті" уклали договір на постачання паливно-мастильних матеріалів. Компанія почала їх постачати, але під час заливання придбаної сировини у відповідні ємності товар почав розкладатись, що свідчило його про низьку якість. Держрезерв відмовився приймати такі матеріали, після чого пан Адамовський особисто прийшов до голови Держрезерву Мосійчука та почав спершу його переконувати, а потім вдався до погроз", – говорить член Комітету Верховної Ради України з питань запобігання та протидії корупції.

Згодом, як зазначає депутат, представники Міністерства економічного розвитку на чолі зі Степаном Кубівим почали проводити службові розслідування, перевірки, кримінальні справи проти Мосійчука.

У лютому компанія постачатиме товар "Укрзалізниці". Вони виграють тендер, але, коли ціни на паливо у світі впали, "Трейд Комодіті" відмовились знижувати вартість товару. Проте коли ціна зростає, і "Укрзалізниці" треба постачати, вони завжди є готовими підвищувати ціни. Вони стали фактично дуже потужним постачальником паливно-мастильних матеріалів саме для державних підприємств і установ,  – підсумовує Лещеко.

Більше – дивіться в сюжеті Юлії Жукової.

Previous Post
Next Post