понедельник, 18 декабря 2017 г.

Нова вимога МВФ: що буде з ціною на газ


Кабмін повинен відкоригувати значення ціни на природний газ на внутрішньому ринку до рівня імпортного паритету.

“Зобов’язання за програмою, яка підтримується МВФ, передбачають приведення цін на газ у відповідність з рівнем імпорту. Остаточною метою є впровадження вільного газового ринку. На шляху до нього важливо продовжувати коригувати ціну на газ відповідно до ціни імпорту”, – озвучив вимогу Міжнародного валютного фонду постійний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман, повідомляє УНІАН.

Він зауважив, що коригування цін на газ сприятиме розвитку вільного ринку газу та стимулюватиме споживачів до економного споживання енергоносіїв.

“Це дозволить газовому сектору покрити витрати і отримати ресурс для інвестицій в газову інфраструктуру. На газовому ринку з’являться нові компанії. Це сприятиме здоровій конкуренції. Єдина ціна для всіх видів споживачів також ліквідує простір для корупції”, – додав представник МВФ.

Оцінюючи результати змін на газовому ринку України, Люнгман заявив, що реформа цін на енергоносії є “одним із найбільших досягнень реформаторських зусиль України протягом останніх років”.

“Важливо, щоб ціни визначалися ринком. Крім цього, практика прихованих і не пов’язаних із доходами одержувачів субсидій не повинна поновлюватися”, – каже Люнгман.

Також представник МВФ в Україні зазначив, що при чинній системі підтримки населення домогосподарства з найменшими доходами захищені від підвищення цін на газ субсидіями на комунальні послуги.

МВФ у березні 2015 року схвалив 4-річну програму кредитування економіки України EFF на $17,5 млрд. У рамках цієї програми Україна отримала від Фонду 4 кредитних транші на загальну суму $8,7 млрд.

14 грудня заступник голови департаменту комунікацій МВФ Уільям Мюррей заявив, що МВФ поки не запланував подальше виділення кредитного траншу. Оскільки не всі умови завершення перегляду були виконані українською стороною.

Previous Post
Next Post