суббота, 15 октября 2016 г.

Пішов з життя всесвітньо відомий астроном Клим Чурюмов

У суботу, 15 жовтня на 80-му році життя помер відомий радянський і український астроном, дослідник і відкривач комет, Член-кореспондент Національної академії наук України, професор Клим Чурюмов.
Новину передає «Преса України».
Заступник директора Київського планетарію Олена Дірдовська повідомила, що астроном помер раптово, коли перебував у дорозі, на шляху до Харкова.
Зазначимо, що у числі заслуг Клима Івановича відкриття таких комет як «Чурюмова-Герасименко» та «Чурюмова-Солодовникова».
У 1969-му році спільно зі своєю аспіранткою Світланою Герасименко спостерігав комету Комаса-Сола, і випадково виявив на одному зі знімків небесного тіла ще одну невідому комету, яку в підсумку назвали іменем своїх відкривачів – «Комети Чурюмова-Герасименко».
Через 17 років, Чурюмов разом з Володимиром Солодовниковим відкрив другу комету, яка отримала назву «Комети Чурюмова-Солодовнікова».
За своє життя Клим Іванович опублікував понад 800 наукових праць, був головою оргкомітетів наукових, організував п'ятнадцять міжнародних астрономічних конференцій. Його іменем названа мала планета (2627) Чурюмов, відкрита в 1984 році Миколою Степановичем Чернихом.
Нагадаємо, у Польщі на 91-му році життя помер знаменитий режисер Анджей Вайда, який знімав фільми переважно про трагічну історію своєї країни.
Previous Post
Next Post