вторник, 6 февраля 2018 г.

Скільки цукру і солі можна їсти щодня: Дієтолог дав важливу пораду


Сіль і цукор становлять дуже важливу частину денного раціону людини. Люди отримують більшу частину їх денної норми в складі інших продуктів. Дієтолог Олександр Кущ в ефірі ObozTV пояснив, скільки солі і цукру потрібно з’їдати в чистому вигляді, повідомляють Патріоти України.

За словами фахівця, чистого цукру рекомендується вживати не більше, ніж 20-25 грамів на добу, але треба пам’ятати, що цукор конвертується з усіх вуглеводних продуктів.

“За нормами ВООЗ, ми повинні з’їдати не менше 50% від загального калоражу (норми калорій – ред.) за рахунок вуглеводів. В середньому це виходить у сучасної людини 300-350 грамів вуглеводів, які конвертуються в певну кількість цукру. Все, що в надлишку – конвертується в жири. Якщо ми беремо 100 грамів картопляного пюре – це 70-75 грамів цукру”, – пояснив Кущ.

Дієтолог також наголосив на важливості наявності солі в раціоні. За його словами, добова норма для дорослої людини становить 5-6 грамів, для дітей до трьох років – 2 грама, а дітям до року додаткова сіль взагалі не потрібна.

“Треба пам’ятати, що 2/3 всієї солі – близько 10 грамів – ми отримуємо з продуктами. В цілому у нас в організмі порядку 240-250 грамів солі. Для людей, що мають гіпертонічну хворобу, порушення водно-сольового балансу, хвороби нирок, ця норма може бути знижена”, – додав він.