Тетяна Висоцька:
Коли я була маленька, то заздрила тим, хто живе біля кондитерської фабрики Карла Маркса у Києві — в усій окрузі завжди дуже смачнюще пахло цукерками!
А який був неймовірний Київський торт! Ми з батьками їздили купувати його у магазині при фабриці, там він був найсвіжіший.
Прийшла приватизація. У 1999 році контрольний пакет акцій заводу придбав Порошенко. І я перестала заздрити місцевим мешканцям. Бо дуже швидко на площі замість аромату цукерок стало «пахнути» чимось прогірклим.
Натуральні рецепти замінили штучною гидотою. Спаскудився і Київський торт…
У 2013 році сам Порошенко хвалився в інтерв’ю Форбсу Януковича:
«До нас на фабриці Карла Маркса виробляли 1800 «Київських» тортів за зміну і казали, що без шкоди для якості більше випускати не можна. Сьогодні ми виробляємо майже в 15 разів більше, а якість тільки покращилася».
Остання фраза викликає лише гірку усмішку. Таку ж гірку, як і запах від його кондитерки.
Нині минуло майже 20 років з моменту купівлі «Рошеном» легендарної київської фабрики. За цей час її встигли сплюндрувати, а тепер — хочуть знищити.
Історичну споруду фабрики перетворюють на офіс: Roshen Plaza. Туди вже переїжджає рошенівське керівництво.
А ще частину території перетворять на «громадський простір». — наступного року там відкриють якусь збірну солянку з дивниз ідей. За словами директора Roshen Москалевського у недавньому інтерв’ю, на території історичної фабрики запрацює безкоштовний каток, «магазин з постійно діючою маленькою лінією, щоб кожен бажаючий міг прийти і побачити, як роблять шоколад».
«Крім цього, ми хочемо створити там щось на зразок технічного музею або fab lab – невелику фабричну майстерню, де можна виготовляти якісь деталі на верстата», – зазначив Москалевський.
Однак, за його словами, поки корпорація ще знаходиться в пошуку концепції.
І сьогодні, 30 січня, вже нова новина: «Рошен» зменшує потужності Київської кондитерської фабрики.
Обіцяють, що «Київський торт» і далі будуть виробляти тут.
Але віри ми їм вже не ймемо…
