четверг, 19 апреля 2018 г.

Прописка по-новому: зміни, про які ви маєте знати!


Влада України вирішила ввести нові правила прописки.

Так, в країні переписують систему реєстрації місця проживання. Якщо Рада підтримає відповідний законопроект “Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання”, нові норми вступлять в силу з 2020 року.

Проект закону передбачає, що при виписці українцям буде даватися місяць для реєстрації на новому місці. Зараз цей термін становить 10 днів. При цьому власникам нових ID-карт документ міняти не доведеться. Всі дані внесуть в електронний чіп. А ось власники паспорта-книжечки будуть ходити по інстанціях і збирати штампи.

На реєстрацію новонароджених дадуть три місяці (якщо не встигли – автоматично зареєструють з матір’ю).

У проекті закону прописаний алгоритм дій для тих, хто живе в декількох місцях. Юрист Пилип Тараненко розповів:
«У цьому випадку необхідно зареєструвати тільки одне з них, на свій розсуд. Втім, в деяких ситуаціях (призовники, боржники, учасники судового процесу), в разі проживання більше одного місяця в іншому місці, потрібно повідомити орган реєстрації про місце свого фактичного проживання. Зробити це можна буде онлайн завдяки створенню єдиної інформаційної системи».


Якщо органи реєстрації запідозрять, що дані неправдиві, вони матимуть право призупинити або анулювати реєстраційні дії. При необхідності навіть відправити інспектора додому до заявника, щоб перевірити подану їм інформацію.


Перевірку зможе ініціювати і керівництво школи, якщо там буде потрібно інформація про місце реєстрації дитини
У зоні ризику можуть виявитися ті, у кого реєстрація або виписка були хоча б один раз анульована за останні три роки. Про рішення оглянути квартиру сповістять протягом 15 днів. А за результатами перевірки, під час якої може вестися відеозапис, складуть акт.

Якщо після перевірки даних виявлять невідповідність – реєстрацію зупинять, а заявника оштрафують.


За подання недостовірних відомостей про реєстрацію місця проживання випишуть штраф в розмірі від 1700 грн до 3400 грн. Значно збільшаться санкції і за проживання без реєстрації або повідомлення органу реєстрації: з 17-51 грн до 340-850 грн.

Previous Post
Next Post