среда, 23 мая 2018 г.

У разі провалу закону про антикорупційний суд уряд може не підвищувати ціну на газ

Зараз не має економічного обґрунтування утворення ціни на газ.

Адже не можемо відштовхуватись від ринкових тарифів, оскільки в Україні немає самого ринку газу. Але якщо ВР провалить голосування за антикорупційний суд, уряду і не потрібно буде підвищувати вартість цієї комунальної послуги, адже транш МВФ зірветься і без того.повідомляєhttps://zik.ua

Таку думку в ефірі інформаційного проекту «Перші про головне. Коментарі» на телеканалі ZIK висловив міністр з питань ЖКГ (у 2007-2010 роках) Олексій Кучеренко.

Він підкреслив: якщо не брати до уваги економічний аспект, то усі тарифи, звичайно ж, повинні бути встановленими в межах закону. Тому найперше слід з’ясувати, чи в Україні взагалі існує ринок газу. Мовляв, хоч депутати і голосували за такий закон, однак, на сьогодні його не можна запустити.

«Відповідно, якщо ринку немає, діє закон про ціни та ціноутворення. Там йдеться, що державні регульовані ціни мають бути економічно обґрунтованими. Тоді як прем’єр-міністр Гройсман та представники МВФ розповідають, що вони встановили «ринкову ціну на газ». У цьому висловлюванні нічого не ріже вухо?» – запитує Кучеренко.
Тож він зазначив: економічного обґрунтування цього тарифу немає.

«Адже на розрахунок будь-якого тарифу є відповідні порядки, прийняті постановами уряду, де чітко визначено, що можна закладати у собівартість, а що – ні», – зауважив він.
Тоді як, за його словами, експертна група встановила, що ціна на газ є обґрунтованою, адже дозволяє покрити фінансові дефіцити НАК «Нафтогазу».«Тобто, у «Нафтогазі» наробили величезних боргів і тепер намагаються їх покрити за рахунок ціни газу, в тому числі, і для населення. Та законами України це категорично заборонено», – заявив Кучеренко.

Окрім того, він підкреслив: причиною корупції у цій сфері є відсутність обліку. Без лічильників на сьогодні перебуває 3,5 мільйонів домогосподарств.

«У нас половина будинків – без обліку тепла. Там списується газ», – звернув увагу експерт.
Разом із тим він підкреслив: зараз відбуваються закулісні ігри, головним питанням яких є ціна під час опалювального сезону. Адже уряд та, зокрема, міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик уже вкотре збирається продовжити постанову щодо незмінної ціни на газ для населення. Тоді як, згідно меморандуму із МВФ, тарифи повинні були підняти ще у жовтні минулого року.
«Однак МВФ уже жорстко сказав: якщо уряд взяв на себе зобов’язання, то й фонд наполягатиме на їх виконанні», – розповів Кучеренко.

Мовляв, ця вимога є обов’язковою разом із вимогою створення антикорупційного суду. Тому, якщо депутати таки не зможуть проголосувати за цей законопроект, Гройсману і не треба буде підвищувати ціну газу.
«Адже транш зірветься саме через антикорупційний суд. Відтак, винним буде не Гройсман, а депутати, які не змогли проголосувати за цю ініціативу. Та, якщо цей суд справді буде проголосований, останнім рубіконом залишиться саме питання ціни на газ. Тоді й пану Гройсману та уряду доведеться визначатися.

Думаю, що й там відбудеться розкол, адже усі розуміють, що уже через рік настануть політичні зміни», – розповів екс-міністр.
Тому він підкреслив: зараз відбуваються «виключно політичні баталії».
«Та при нинішній, як вважають у МВФ, відносно низькій ціні на газ, уже було 65% субсидіантів. Якщо ж тарифи підвищити, нехай покажуть розрахунки, яка кількість людей тоді буде змушена піти на субсидії і де вони візьмуть ці гроші? Адже усім зрозуміло, що підвищення ціни на газ призведе до збільшення кількості тих, хто отримуватиме субсидії», – резюмував Олексій Кучеренко
Previous Post
Next Post